Minősítések és vezetői információs rendszerek

A mosoda, mint jövedelmező üzlet

Ahhoz, hogy a mosoda üzletként is megállja a helyét, a vállalatirányításban meg kell honosítani azokat az informatikai megoldásokat, amelyek a napi működést támogatják, ki kell alakítani azokat a beszámolási formákat, amelyek megfelelő döntési helyzetbe hozzák a tulajdonosokat és biztosítani kell a minőséget a vevők felé is. Mosodai felmérésünk alapján a mosodák saját maguk egyik legfőbb erényének a rugalmasságot tartják, ami segíti őket a nehezebb időszakokban, a problémák megoldásában is.

A megfelelő és időben történő döntéshozatalhoz azonban a vezetésnek pontos, naprakész információkkal kell rendelkeznie a mosoda aktuális leterheltségéről, teljesítményéről, normákhoz képesti eltérésekről és a költségek alakulásáról.

Hogyan mérjük a mosodai teljesítményt?

A mosoda méretétől függően különböző megoldások alkalmazhatóak, az excel táblától az automatizált adatgyűjtésen alapuló mosodairányítási rendszerekig, de ezek egy dologban mind megegyeznek: a vezetők számára szükséges mutatókban. Termelékenység, energiafelhasználás, költségek. Minél pontosabb és gyakoribb a mérés, minél inkább összehasonlítható (normához vagy idő-trendhez) az aktuális fajlagos mutató értéke, annál inkább megalapozott és gyors vezetői beavatkozásra van lehetőség.

Minőség - minimum követelmény vagy versenyelőny?

Legyen ragyogóan tiszta, ropogós vagy éppen pihe-puha, foltmentes, és érkezzen meg megfelelő időben és mennyiségben. Az alap követelmények egyszerűek, de ügyfelünk hogyan lehet biztos az állandó, azonos minőségben? A higiéniai feltételek betartásában, korszerű (környezetkímélő és bőrbarát) mosási technológia alkalmazásában?

Mai kor követelményei szerint a mosodák rendelkeznek minőségbiztosítási rendszerekkel, de ezek jellemzően általános rendszerek (pl. ISO), bevezetésük idő-igényes és költséges, nem tartalmaznak a textil tisztításra releváns folyamat és minőségi követelményeket.

A textil tisztításra specifikus minősítési rendszerek bevezetése Magyarországon még csak elterjedőben van, így versenyelőnyt is jelenthet egy mosoda vagy higiénia specifikus minősítés megszerzése, de hosszú távon elengedhetetlen feltétele lesz a versenyképes működésnek. Mosodája kialakításánál már most érdemes figyelembe venni a minőségi követelményeket – akkor is, ha a minősítési rendszer alkalmazását csak későbbre tervezi.

Személyre szabott mérési, beszámolási és minősítési módszertan?

ADEKA!

Meglévő teljesítmény mérési és beszámolási rendszerek felülvizsgálata vagy új rendszerek kialakításával segítjük egy Ügyfeleink részére leginkább megfelelő rendszer kialakításában:

  • Javaslatot teszünk a szokásos működési mutatókra, mérésük és beszámolásuk formájára,
  • Szükség esetén el is készítjük a kapcsolódó beszámolókat, együtt elemezzük ügyfeleinkkel és közösen meghatározzuk a szükséges akciókat
  • Javaslatot teszünk informatikai és műszaki fejlesztésekre a pontos és valós idős adatgyűjtés és adatok ellenőrzése és keresztellenőrzése céljából (RFID alapú tételkövetés, mosási technológiai számítások ellenőrzése, kézi munkalapok feldolgozása, gépidők rögzítése, energia fogyasztás automatikus távleolvasása, stb.)
  • Értékeljük a meglévő minőségirányítási rendszerüket, javaslatot teszünk nemzetközi minősítést adó rendszerek alkalmazására.

Előnyök

Pontos, megbízható és naprakész teljesítmény adatokkal a mosoda gazdasági teljesítménye mérhető és ellenőrizhetővé válik. A gyors és jól irányzott vezetői beavatkozás pedig hosszú távon biztosítja a jövedelmezőséget.

A tudatos mosoda partnere. Kérjen ajánlatot!