RFID alapú textília nyomon-követés ipari mosodai környezetben

Egyedi textília azonosítás a mosodai iparban

Több, mint 25 éve kezdték el a mosodai feldolgozás során is alkalmazható, speciális RFID tag-ek alkalmazását a textil tisztításban. Azóta rengeteget fejlődött a technika és ma már a textil gazdálkodás valamennyi területén egységesen alkalmazható megoldások is elérhetőek.

Előnyük, hogy:

  • helyettesítik a kézi számolást, ami így gyors azonosítást és ellenőrzést tesz lehetővé, csökkenti a munkaköltségeket, és növeli az adatok pontosságát;
  • alacsonyabb készlet szintet tesz lehetővé a pontosabb adatok, kiszámíthatóság és tervezhetőség révén;
  • a teljes feldolgozási folyamat automatizálását is elősegíti (szennyes válogatás, mosodán belüli anyagmozgatás, hajtogatás utáni minőségi ellenőrzések, tiszta áru bekészítése);
  • érintés nélküli olvasás és automatizáció tovább segíti a higiéniai előírások betartását;
  • átlátható, valós idejű adatokkal szolgál mind a mosoda, mind a textília tulajdonos és használója részére;

Kinek érdemes befektetnie az RFID rendszerbe?

Ezen előnyök a textil gazdálkodás teljes életciklusában jelentkeznek, így a rendszer használata nem csak a mosodák, hanem a textíliák tulajdonosai, akár a szállodák, kórházak vagy munkaruhát biztosító ipari egységek szempontjából is jövedelmező lehet.

Nyugat-Európai gyakorlatban gyakran fordul elő, hogy az értékes, egyedi, nagy mennyiségű textillel rendelkező hotelek maguk vezetik be az RFID alapú textilgazdálkodás és ellenőrzik ezzel a textília életciklusa alatt közreműködő partnereket, mint az esetleg külsős takarító szolgálatot, mosodát, varrodát, logisztikai partnert.

Munkaruha azonosítás területén az RFID, ezen belül HF és UHF technológia is, valamint a vonalkódos rendszer használata egyaránt jellemző.

RFID technológia gyakorlati alkalmazása

Mint minden esetben, egy új technológia alkalmazásának vannak feltételei, előnyei, de buktatói is. Ahhoz, hogy beruházásából a legtöbbet hozza ki, érdemes pontosan megtervezni a teljes azonosítási rendszert. Hol, hány és milyen olvasási pontot érdemes elhelyezni? Milyen olvasási pontosságot tudok elérni egyik-másik rendszer használatával, mi a különbség a technológiák között? Milyen adatokat érdemes rögzíteni, milyen rendszerben? Hogyan tudom az olvasást és adatrögzítést a dolgozók és a mosodai környezetben is könnyen kezelhetővé tenni? Milyen kimutatásokat kérjek a beszállítótól? Hogyan tudom a leghatékonyabban illeszteni a mosodai folyamatokba?

Egyedi RFID megoldások?

ADEKA!

A mosodai azonosító rendszer minden elemének tervezésében és bevezetésében támogatjuk ügyfeleinket:

  • RFID technológia kiválasztása a beruházó igényeinek figyelembe vételével, legyen az szálloda, kórház, ipari létesítmény vagy a mosoda;
  • RFID tagek textíliához történő rögzítési módjainak bemutatása, javaslat a megfelelő technológia kiválasztására, a rögzítéshez szükséges eszközök beszerzésére;
  • Olvasási pontok elhelyezésének, darabszámának és olvasó típusának meghatározása és kiépítése;
  • AMS Asset Management System – RFID alapú eszközkezelő rendszer bevezetése, az ügyfél igényei szerinti paraméterezése, olvasó pontok bekötése, tesztüzem, folyamatos felhő alapú üzemeltetés és támogatás biztosítása.

Előnyök:

A megrendelőnk igényeit és érdekeit szem előtt tartó megoldás kialakításával célunk a technológia költséghatékony bevezetése, a feldolgozási folyamatok gyorsítása.

Átláthatóság
Pontosság
Textilkészlet

A tudatos mosoda partnere. Kérjen ajánlatot!