Hírek

Gépet vagy embert?

Mást se hallani, mint hogy nincs ember a mosodákban. Ennyi pénzért még dolgozzak is? No de mennyiért is?

A pályaorientációs tanácsadás szerint Magyarországon a mosodai dolgozók átlagkeresete havi bruttó 120.000 Forint, ami a 2017-es évet megelőző időszakhoz képest nem mutat jelentős változást. Persze ez több szempont szerint változhat országon belül, 118.000 – 140.000 forint között.

Ráadásul a foglalkoztatási előrejelzések szerint „az elmúlt évek munkaerő-piaci viszonyai, mely szerint a mosodai dolgozói munkakörben az állást keresők száma megegyezik a kínálattal, nem fog jelentősen változni.” (forrás: pályaorientáció.munka.hu)

Ezek szerint minden rendben van. Vagy mégsem? Nehezen tudnék olyan mosodát mondani, ahol a munkaerő-hiány ne okozna napi problémát, de legalábbis ne jelentené a növekedés egyik gátját. Vajon mibe érdemes befektetni? Megbecsült, megfizetett munkaerőbe, vagy azt helyettesítő gépekbe, berendezésekbe, automatizációs megoldásokba? Vagy ezek kombinációjába?

Íme, aki emberi erőforrásba fektet, a pályaválasztási tanácsadás szerint a jó mosodai dolgozó ismérvei:

  • Kitartás, hogy képes legyen huzamosabb időn át, nehézségek esetén is a feladat elvégzésére összpontosítani.
  • Fizikai erőnlét, amivel a terheléssel szemben szervezete ellenálló lesz, a fáradtságot jól tűri.
  • Kézügyesség, a precíz mozdulatokat igénylő feladatok ellátásához, a különleges ruhadarabok vasalásához szükséges kéz- és csuklómozdulatok elvégzéséhez.
  • Önállóság, amivel képes a kapott feladatokat egyedül elvégezni, adott esetben egyedül döntést is hozni.
  • Felelősségtudat, hiszen azért bíznak rá például egy szőrmebundát, mert a tulajdonos annak tisztításához nem ért, viszont szeretné azt jobb állapotban visszakapni, mint ahogy a mosodába beadta.

Ugyan a vegytisztításra és szalonmunkára kihegyezve, de nagyon jó dolog, hogy létezik a szakmát népszerűsítő, bemutató tájékoztató anyag!